top of page
WhatsApp Image 2019-10-16 at 16.29.30(1)_local.jpeg

Een eigen rustplek voor en door de student.

// Alfa-college Hardenberg

 

Van augustus 2019 tot december 2019 draaiden we een pilot met de Cavus-ruimte van Soulmate. De studenten hebben samen met ons en Marieke Herweijer (kunstdocent en educator) sessies vormgegeven rondom de vraag: 'welke behoefte is er rondom verstilling op het Alfa-college'. 

We hebben educatie ontworpen en op een creatieve manier doormidden van enquêtes, workshops en het bevragen van studenten op locatie diverse feedback opgehaald en een behoeftepeiling gedaan. 

Deze resultaten hebben we samen gevoegd in een onderzoek waarvan je op deze pagina de infographic kunt vinden.


De studenten hebben zelf een inrichting voor binnen in de Soulmate ruimte mogen ontwerpen, hierdoor werd het gevoel van makerschap vergroot en was de drempel meteen lager om de ruimte ook te betreden.

Veelal kwam uit ons praktisch onderzoek terug dat studenten behoefte hebben aan een dergelijke rust of stilteplek op school, maar dat ze die plek nog niet hebben. Voorheen moesten ze altijd even 'vluchten' naar het toilet, of doen ze oortjes met muziek in om zichzelf af te sluiten.

Het is belangrijk voor de student dat ze een 'thuis' gevoel kunnen krijgen in een dergelijke ruimte. Een veilige plek zoals hun slaapkamer of de woonkamer waar ze naar school kunnen neerploffen in de bank. 

Mede dankzij ons onderzoek en de pilot is het bewustzijn en de behoefte naar rust, ont-prikkelen en algemeen welzijn voor docenten en studenten toegenomen. Van hieruit is het Alfa-college in Hardenberg vanaf 2023 gestart met het vormgeven van een groter lokaal waarin gezondheid, beweging, ontspanning en rust samenkomen. 

 

Veilig huiskamer gevoel

 

Welke impact maakten we?

 

Verdere bewustwording van het belang van stilte binnen de schoolcultuur

Betrokkenheid middels persoonlijk traject met de student, vergroten onderlinge cohesie

Opgedane bevindingen kunnen eenvoudiger worden geïntegreerd in vervolgstappen binnen  het onderwijs & positieve gezondheid

Praktisch onderzoek met waardevolle resultaten voor Soulmate en het Alfa-college

Invulling van leerdoelen met speelse educatie ter ondersteuning van het traject

half_arrow_icon.png

vorige pagina

bottom of page